• 2020 40 dni brez alkohola
  • 2020 sticisce link 2 970x200
  • socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

MREŽA VKLJUČEN.SI: Predloga ukrepov aktivne politike zaposlovanja

Predloga ukrepov aktivne politike zaposlovanja:
SAMOZAPOSLOVANJE MLADIH ŽENSK
ter OPROSTITEV PLAČILA PRISPEVKOV pri samozaposlovanju mladih žensk

Predlagana ukrepa sta dva in jih predlagamo alternativno - prvi predvideva oprostitev prispevkov, kar bi mladim brez izkušenj, finančnih sredstev in podrobnejšega poznavanja predpisov omogočil, da v prvem letu poslovanja pozornost posvetijo predvsem uresničevanju svoje podjetniške ideje, drugi pa finančno subvencijo preko programa Jamstva za mlade, ki želi ustvariti možnost, da mlade ženske s pomočjo zagonskih sredstev lažje ustanovijo s.p. in uresničijo svojo podjetniško idejo.

Evropska, posebej zaskrbljujoče pa tudi slovenska statistika priča,da je brezposelnost med mladimi ženskami občutno višja v primerjavi z isto starostno skupino moških. Posebej v težkem položaju so mlade ženske z doseženo terciarno izobrazbo družboslovne smeri.

Mreža za socialno vključevanja, Vključen.si* in Zavod NEFIKS sta v letu 2014 med skoraj 300 mladimi brezposelnimi opravila raziskavo o ovirah pri vključevanju na trg dela ter pridobljene izsledke dopolnila s pomočjo fokusnih srečanj na terenu in statističnih podatkov.

Na podlagi navedenega smo ugotovili, da so najbolj ranljiva skupina v smislu zaposlovanja mlade ženske z družboslovno izobrazbo. Ker so le-te v večini navedle, da podjetniško idejo imajo, vendar se jo zaradi strahu pred zadolžitvijo zaradi davkov in prispevkov, ne upajo preizkusiti, smo za olajšanje vključevanja na trg dela pripravili ukrep, ki bi ozko določeni ranljivi skupini mladih brezposelnih žensk omogočila, da v prvem letu preizkusijo svojo podjetniško idejo.

Izkušnje kažejo, da največjo oviro, ki mlade odvrača od ustanovitve samostojnega podjetništva, predstavlja finančno tveganje zaradi začetnih investicij ter strogi predpisi na področju poslovanja, plačevanja prispevkov, računovodstva. Ukrepa želita mladim brez izkušenj, finančnih sredstev in podrobnejšega poznavanja predpisov omogočiti, da v prvem letu poslovanja pozornost posvetijo predvsem uresničevanju svoje podjetniške ideje.

Predlog ukrepa SAMOZAPOSLOVANJE MLADIH ŽENSK je dostopen TUKAJ
Predlog ukrepa OPROSTITEV PLAČILA PRISPEVKOV pri samozaposlovanju mladih žensk je dostopen TUKAJ


Za Vključen.si

Živa Štiglic,
dipl. iur


*»Operacijo delno financira Evropska unija in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete Institucionalna in administrativna usposobljenost, prednostne usmeritve Spodbujanje razvoja nevladnih organizacij, civilnega in socialnega dialoga.«

   

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943