• 2020 40 dni brez alkohola
  • 2020 sticisce link 2 970x200
  • 2020 03 19 IZZIVI PODEZELJA ljubljana 970x200 v.si
  • socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

Pomagajmo tistim na robu ...

Mreža vključen.si in organizacije članice vabijo vse zainteresirane nevladne organizacije naj nam posredujejo svoja pričakovanja od nastajajoče vladne koalicije na področju socialne vključenosti.

Mreža vključen.si, ki združuje organizacije, aktivne na področju socialne vključenosti, vabi vse zainteresirane organizacije naj nam do petka, 6. julija 2018, posredujejo svoja pričakovanja od prihodnje koalicije ter predloge za politike in prioritete, ki bi jih ta koalicija morala izpolniti v svojem mandatu.

Nevladni sektor igra  ključno vlogo pri dopolnjevanju aktivnosti, ki jih izvajata državna in lokalna skupnost, in sicer na vseh področjih njihovega delovanja. Mreža vključen.si pa želi ob oblikovanju nove koalicije še posebno izpostaviti skrb za ljudi v Sloveniji, ki so se zaradi različnih okoliščin znašli na robu družbene izključenosti oz. so iz le-te že izključeni.

Natančno mesec dni po volitvah predsednik države Borut Pahor opravlja pogovore z vodji poslanskih skupin v Državnem zboru, na podlagi katerih bo za mandatarja za sestavo nove vlade imenoval bodisi predsednika SDS Janeza Janšo bodisi predsednika LMŠ Marjana Šarca. Obrisi morebitne koalicije pod vodstvom gospoda Janeza Janše so zaenkrat še nejasni, posledično pa javnosti še niso znane prioritete, ki bi si jih taka koalicija zadala. Po drugi strani pa gospod Marjan Šarec opravlja pogovore s petimi strankami, pri čemer naj bi njihova koalicija temeljila na projektnem sodelovanju. V obeh primerih je torej nejasno, koliko pozornosti bo namenjene socialni vključenosti in ali se bo le-ta znašla na seznamu prioritet.

Ob tem naj spomnimo, da Resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2013-2020 določa naslednje: »Država in lokalne skupnosti so v okviru politik socialnega varstva dolžne zagotavljati pogoje, v katerih posamezniki lahko, v povezavi z drugimi osebami v družinskem, delovnem in bivalnem okolju, ustvarjalno sodelujejo in uresničujejo svoje razvojne možnosti ter s svojo dejavnostjo dosegajo raven kakovosti življenja, ki je primerljiva z ravnijo kakovosti življenja drugih prebivalcev Republike Slovenije in ustreza merilom človeškega dostojanstva. Kadar si posamezniki in družine ne morejo sami zagotoviti socialne varnosti, so upravičeni do pomoči, ki jo v okviru aktivne socialne politike zagotavljata država in lokalna skupnost.«

Kako lahko država zagotavlja tako obliko pomoči? Katere so stiske, ki jih opažate ob svojem delu na terenu in jih je potrebno prednostno nasloviti? Kakšna naj bo vloga nevladnih organizacij? Kako lahko država spodbudi in okrepi delovanje nevladnih organizacij na tem področju?

Svoje predloge do petka, 6. julija 2018, posredujte na e-poštni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Mreža vključen.si bo predloge zbrala v enoten dokument in jih v začetku naslednjega tedna posredovala morebitnim mandatarjem z namenom ozaveščanja o nujnosti sprememb na področju socialne vključenosti in lobiranja za priključitev področja k prednostnim nalogam bodoče vlade.

 

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943