• Vkljucen si banner
  • socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

MATERINSKI DOM SOLKAN IN ŠEMPETER

MATERINSKI DOM SOLKAN IN ŠEMPETER deluje v okviru Zavoda Karitas Samarijan, katerega poslanstvo se veže na svetopisemsko zgodbo o dobrem in usmiljenem Samarijanu in ki ga je leta 2000 ustanovila Škofijska Karitas Koper z namenom izvajanja socialnovarstvenih programov za pomoč ljudem v stiski.  
Uporabnice programa so ženske in njihovi otroci, ki so se zaradi različnih okoliščin znašle v socialno ekonomski stiski ali imajo družinske težave in je začasna nastanitev v domu edina možna rešitev. Vključujemo tudi brezdomke, porodnice, nosečnice, matere z otroki, samske ženske, ki so zaradi socialnih in materialnih razmer ogrožene. Sprejemamo lahko žrtve nasilja, ko ni več neposredne ogroženosti.

KJE SE ODVIJA PROGRAM

ZAVOD KARITAS SAMARIJAN, MATERINSKI DOM SOLKAN, Skalniška 1, 5250 Solkan.

solkan  solkan2

Enota: ŠEMPETER PRI GORICI, Cvetlična ulica 11a, 5290 Šempeter pri Gorici

20160608_133559.jpg  20160608_133745-1.jpg


KONTAKT:  Vodja programa: 041 331 639

Enota Solkan: 05 33 00 234,  e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Enota Šempeter pri Gorici: 05 99 72 052,  e-mail:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

PREDSTAVITEV PROGRAMA

Program materinski dom deluje na dveh lokacijah in sicer v Solkanu in v Šempetru pri Gorici.

Namen programa je preprečevanje in reševanje socialnih stisk uporabnic, zagotavljanje temeljne socialne varnosti v kriznih obdobjih izpada drugih virov za življenje žensk in otrok.

 Pri delu zasledujemo cilje individualnega načrta uporabnice. V program vključujemo tudi prostovoljce.

Do ustanovitve programa je prišlo na pobudo lokalnih skupnosti, predvsem Centrov za socialno delo Nova Gorica, Ajdovščina, Koper ter sodelavcev Karitas. Tako javne službe, kot prostovoljci Karitas se pri svojem delu neposredno srečujejo z ženskami in otroki v hudih socialnih in materialnih stiskah in razmerah.

Namen programa se je potrdil tudi s sodelovanjem z regijsko koordinatorko za obravnavo  nasilja za Goriško regijo, s katero tesno sodelujemo. V vseh teh letih delovanja so naš program spoznale tudi druge javne službe, policija, zdravstvo, šole in posamezniki, ki se obračajo na nas.

POGOJI ZA VKLJUČITEV
Postopek sprejema se začne z vlogo oziroma prošnjo, ki jo ženska pošlje na naslov Zavoda Karitas Samarijan. Na podlagi prošnje/vloge se dogovorimo za ogled in osebni razgovor ter zaprosimo pristojni center za socialno delo za mnenje.

Pogoji za vključitev v program so prostovoljna odločitev in podpis Pogodbe o bivanju v materinski dom.   S podpisom uporabnica sprejme vsa pravila in obveznosti, ki nastopijo z vključitvijo v program. Pred podpisom pogodbe je seznanjena s Pravilnikom o pravicah in obveznostih uporabnic v materinskem domu, postopku pritožbe, ki je naveden v Dogovoru o zagotavljanju storitev bivanja v materinskem domu, seznanjena je tudi s Pravilnikom o postopku izreka ukrepa zaradi kršitve Pogodbe o bivanju v MD in postopku pritožbe na izrek ukrepa.

Seznanjena je tudi z Zakonom v varstvu osebnih podatkov, ustrezne izjave tudi podpiše. Uporabnica, ki ne želi podpisati pogodbe ali se z njenimi določili ne strinja ne more bivati v materinskem domu. V program se lahko vključi potencialna uporabnica, ki spada v ciljno skupino uporabnic.

Sofinancerji

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij

Škofijska Karitas Koper

Občina Ajdovščina

Občina Kanal ob Soči

Občina Šempeter - Vrtojba

Občina Pivka

Občina Piran

Občina Tolmin

Občina Vipava

Občina Komen

DONATORJI:

Ljubljanske mlekarne d.d.

Arctur d.o.o.

SPIN d.o.o.

Leo club Nova Gorica

DM Drogerie markt

Primorske novice d.o.o.

C&A Moda d.o.o. , Nova Gorica

OŠ Frana Erjavca

OŠ Renče, Bukovica

Karitas Bukovo Cerovo

Goriška Območna Karitas

In vsi ostali, ki nas podpirate in spremljate v našem poslanstvu.

Zahvaljujemo se vsem  posameznikom in organizacijam, ki ste nam pomagali pri izvajanju programa in ste izkazali podporo uporabnicam programa.

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943