• Vkljucen si banner
 • socialni teden 2015 970x200
 • vkljucen podprimo se

MATERINSKI DOM MARIBOR

Tukaj smo, da vam pomagamo!

Ob možnosti bivanja vam nudimo strokovno in drugo potrebno pomoč pri razreševanju vaših stisk in težav, kot tudi pomoč pri vzgoji in skrbi za vaše otroke!

Komu je namenjen?

Namenjen je vsem tistim ženskam, ki čutite, da na svoji življenjski poti potrebujete pomoč:
 • materam z otroki
 • nosečnicam, porodnicam in
 • samskim ženskam.
Tukaj smo, da se odzovemo na vaše stiske in težave, in da vam nudimo pomoč, ki jo potrebujete.
Pomagali vam bomo poiskati prave rešitve, vzpodbuditi vaše vire moči in vam pomagati na poti v nadaljnje samostojno življenje in bivanje.

Možnost sprejema in bivanja

Po osebnem razgovoru, ki ga opravimo skupaj z vami in po odločitvi za bivanje, se dogovorimo za namestitev. V času, ko ste naša stanovalka je pomembno, da upoštevate pogoje hišnega reda in pravila bivanja, ter aktivno sodelujete v procesu reševanja vaših stisk in težav. Prispevate tudi delež k plačilu stroškov bivanja. V primeru, da ste brez sredstev za preživljanje, skupaj raziščemo možnosti, kako razrešiti položaj v katerem se nahajate.

Kaj nudimo?

Zavedamo se da ob možnosti bivanja, v obdobju stiske, potrebujete veliko človeške topline in prijaznosti, pa tudi veliko znanja, ki lahko pomaga vam in vašim bližnjim. Sprejmite nas za sopotnike na tej točki vašega življenja, in skupaj bomo sodelovali v procesu soustvarjanja vaših rešitev!
Za Vas smo ustanovili:

Materinski dom

Ko zaradi bivanjskih, socialnih in drugih stisk, potrebujete pomoč in možnost bivanja ter dodatno, vsakodnevno strokovno pomoč.

Materinsko stanovanje

Kadar potrebujete pomoč in možnost bivanja, obenem pa ste v življenju toliko samostojne, da ne potrebujete redne, vsakodnevne strokovne pomoči.

Oblike in vsebina pomoči

Pomagamo vam pri:

 • reševanju osebnih stisk in težav
 • težavah v odnosih
 • pomoč pri vzgoji in skrbi za otroke, pri njihovih stiskah in težavah (tudi učna pomoč)
Nudimo vam vso potrebno osebno in strokovno oporo in podporo, po potrebi tudi

 • zagovorništvo v institucijah.
Izvajamo psihosocialne oblike pomoči (družinska terapija, osebna pomoč, delo v skupini) in vam pomagamo pri

 • samostojnem iskanju zaposlitve in
 • urejanju stanovanjskega vprašanja
pri čemer sodelujemo z vsemi potrebnimi zunanjimi institucijami. Nudimo pa vam tudi program spremljanja po odhodu iz doma.

Osebna pomoč

Svojo življenjsko pot in trenutno stisko boste lahko raziskali tudi skozi proces kratkotrajne družinske terapije ali svetovanja v okviru osebne pomoči, in tako svoje življenje obrnili v želeno smer.

Strokovno vodena samopomočna skupina

Proces učenja v skupini, je dragocen prispevek k lastnemu razvoju, kjer skupaj z vami delujemo v smeri vaših ciljev. V skupini delujemo po načelu enakopravnosti. Vsaka ženska je sprejeta takšna, kakršna je.

Ustvarjalne delavnice

V stiski dostikrat pozabimo na lastno ustvarjalnost, ki je poseben vir naših notranjih moči. Ko si znova prisluhnemo in si dovolimo, da se izrazimo na sebi lasten način, postanemo bolj samozavestni in zadovoljni sami s sabo.

Sodelovanje z zunanjimi institucijami in skupnostjo

Ker je delovanje programa odvisno tudi od dobro zastavljenega sodelovanja, naj poudarimo tiste, katerih sodelovanje nam je v oporo in pomoč:

 • lokalna in krajevna skupnost,
 • strokovne institucije na nivoju skupnosti in države,
 • prostovoljci, posamezniki,
 • humanitarna združenja, društva, klubi, zavodi,
 • donatorji in sponzorji (podjetja, združenja, posamezniki),
 • mediji – v smislu informiranja in osveščanja javnosti.

Osveščanje javnosti

Ena od naših pomembnih aktivnosti je tudi osveščanje laične in strokovne javnosti o potrebah žensk in mater z otroki, o možnih oblikah pomoči, kakor tudi vsebinah dela, ki jih izvajamo. V ta namen izvajamo vrsto aktivnosti – od organizacije strokovnih srečanj, predstavitev programa na šolah in drugih organizacijah, kakor svojo dejavnost tudi predstavimo v sodelovanju z organizacijami s katerimi sodelujemo na vsakoletnih Predstavitvenih dnevih Materinskega doma Maribor, ki jih organiziramo v sodelovanju in ob podpori Narodnega doma Maribor.

Financiranje programa in humanitarna podpora

Materinski dom Maribor je javni socialno varstveni program, strokovno verificiran s strani Socialne zbornice Slovenije. Program sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestna občina Maribor in nekatere občine Podravske regije. Ustanovni donator in donator za delovanje programa je FUNDACIJA AKTIVA, ustanova.
S humanitarno pomočjo donatorjev, zagotavljamo neposredno pomoč materam in otrokom ob sami namestitvi, tekom bivanja, kakor tudi ob odhodih na njihovo samostojno življenjsko pot.
Vsem donatorjem se, za materialno in finančno podporo brez katere delovanje programa ne bi bilo mogoče, iskreno zahvaljujemo in vabimo, da nam tudi v bodoče pomagate po svojih močeh.

Darujete lahko na naš transakcijski račun: 01100-6030304084 sklic 00 763202-3155 (za materinski dom).

Dosegljivi smo:

od ponedeljka do petka, od 8.00 do 20.00 ure.
Tel.: 02 623 25 26, 02 623 25 52, mobi: 051 260 159, faks: 02 623 22 88, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Naša zloženka:

zloženka Materinski dom
Program sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Program deluje ob podpori Mestne občine Maribor in nekaterih občin Podravske regije.
Ustanovitveni donator in donator za delovanje programa je Fundacija Aktiva, Ustanova. V podporo so tudi drugi donatorji.

Vodja programa­:

Žanet Mithans
Tel: 051 260 160
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

 • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
 • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • Telefon: 030 646 943