• svetovni dan molitve 2019 970x200
  • Vkljucen si banner
  • socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

Nevladne organizacije ostro proti legalizacije konoplje

Konoplja postaja vedno bolj pereča tematika zadnjih let. Zanjo se zanimajo vsi: javnost, industrija, zdravstvo in nenazadnje tudi mladi. Ni skrivnost, da je delež 15-letnikov v Sloveniji, ki so kadarkoli poskusili konopljo za psihoaktivne namene oz. kanabis*, v zadnjih 10-ih letih porastel za več kot 10% in sedaj znaša skoraj 25%. Razlog za to tiči predvsem v poplavi informacij o konoplji in njeni vsestranskosti, ki pa niso vedno resnične in znanstveno dokazane. Še več, olje na ogenj prilivajo različne politične stranke, ki izkoriščajo čas pred volitvami za populistične potezami, ena zadnjih v seriji pa je predlog poslanske skupine SMC po popolni legalizaciji konoplje.

V ta namen je Brez izgovora Slovenija s povezanimi organizacijami izdelala spletno stran, priročnik za mladinske delavce in mobilno aplikacijo Resni.ca, kjer lahko različne ciljne skupine pridobijo preverjene podatke, testirajo, če so zasvojeni s kanabisom in rešijo kviz in tako preverijo svoje znanje o kanabisu. Priročnik bo pomagal predvsem pedagoškim delavcem pri komuniciranju o konoplji in kanabisu ter dal smernice za omejitev širjenja neresničnih informacij na tem področju.

Najbolj zaskrbljujoče v tej zgodbi so zdravstvene posledice, ki jih bodo najbolj čutili mladi. Že tako v javnosti, predvsem pa med mladimi, kroži veliko neresnic in mitov o kanabisu: da ne zasvaja, da zdravju ni škodljiva, da zdravi raka. Ob predložitvi predloga prej omenjenega novega zakona, pa mladi dobivajo sporočilo, ki te neresnice še dodatno spodbuja. »Znanost je jasna in možne posledice uvedbe novega zakona prav tako. Če bo konoplja z višjo vsebnostjo THCja (kanabis) legalizirana, bo poraba porastla, tudi med mladimi. Skrbi nas, da bo nadzor nad zakoni, ki omejujejo prodajo mladoletnim, prav tako (ne)učinkovit kot pri alkoholu in tobaku (kjer mladoletni v več kot 90% uspešno dobijo tobačne in alkoholne izdelke), kar bo še dodatno povečalo uporabo izdelka,« je povedal Andrej Martin Vujkovac v imenu Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija. Večja uporaba bo privedla do več akutnih posledic, kot so zastrupitve in nesreče, in več kroničnih posledic, med katerimi bi še posebej poudarili odvisnost. Tako kažejo tudi izkušnje iz držav, kjer so podobni izdelki legalni. Cena legalizacije je višja kot jo predlagatelj zakona prikazuje in mladi je nismo pripravljeni plačati.

»Kot rizične dejavnike, ki vplivajo na uporabo kanabisa med mladimi prepoznavamo pozitivna stališča do uporabe, dojemanje večje dostopnosti kanabisa, slab starševski nadzor, družbo, ki uporablja kanabis in družbene norme, ki so v prid njeni uporabi. Kot pomemben razlog prepoznavamo tudi (ne)resnične informacije, ki niso znanstveno podprte,« je povedal Luka Vitez, predstavnik Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj.  Predlog zakona prinaša še ohlapnejše družbene norme, povečevanje dostopnosti, oteževanje starševskega nadzora in spreminjanje odnosa in normalizacijo kanabisa.

»Glede na povečevanje problematike s kanabisom v Sloveniji v zadnjih letih, se nam zdi povsem neodgovorno s strani dela politike, ki predlaga zakon o konoplji, da tako pomembno vprašanje obravnava s tako lahkotnostjo in hitrostjo. Brez vključitve relevante stroke in nevladnih organizacij ter celo s popolno ignoranco do pristojnega Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dejstvo je, da se nam problematika povečuje tako z vidika večje rabe in povezanih težav med mladimi, večje dostopnosti in nenazadnje preohlapne obravnave v javnosti in škodljivih posledic za preventivno delo. Menimo, da gre v tem primeru zgolj za demagoško nabiranje političnih točk pred volitvami in zagovarjanje ekonomskih interesov zelo ozkega kroga ljudi, ki so že doslej na to temo pretežno zavajali javnost z nestrokovnimi oziroma v svojo korist prilagojenimi argumenti", je povedal Matej Košir, direktor Inštituta Utrip v imenu Koalicije NVO za preprečevanje zasvojenosti.


Interaktivna mobilna aplikacija Resni.ca je na voljo v App Store-u (iOS naprave) in Google Play-u (Android naprave), spletna stran pa na www.resni-ca.si. Publikacijo lahko dobite na Brez izgovora Slovenija ali preko emaila.

*v tej objavi za javnost uporabljamo izraz kanabis za uporabo konoplje v psihoaktivne namene

---

Kontakt:

Anja Geč, Brez izgovora Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  

040 532 235

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943