• socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

Usposabljanje mreže Vključen.si: Dolgotrajna oskrba starejših - dr. Jože Ramovš: "21. stoletje je stoletje starejših

Mreža Vključen.si je danes, v sredo, 17. junija 2015, organizirala usposabljanje z naslovom Dolgotrajna oskrba starejših. Potekalo je v City Hotelu v Ljubljani. Na njem nam je mag. Simona Smolej Jež z Inštituta RS za socialno varstvo predstavila prve rezultate analize o potencialu nevladnih organizacij za deinstitucionalizacijo dolgotrajne oskrbe starejših, katere naročnik je prav mreža Vključen.si. Koj je poudarila, se kaže velik potencial nevladnih organizacij za izvajanje programov in storitev dolgotrajne oskrbe. Le-ti tudi odražajo dejanske potrebe na terenu.

Oviro pri njihovi uveljavitvi predstavlja še ne dovolj urejeno financiranje, ki je posledica neurejene zakonodaje na tem področju. Zakon o dolgotrajni oskrbi naj bi namreč po večletnih prizadevanjih na mize poslancev prišel letošnjo jesen.

 Predsednica društva Altra, dr. Suzana Oreški, je z nami podelila praktičen vidik skupnostne oskrbe starejših. Posebej je poudarila pomen 'senzibilnosti na odtenke': ko z uporabnikom izdelujemo individualni načrt, moramo upoštevati, kaj ta oseba želi: si želi sama kuhati, ji ustreza, da vse stori nekdo namesto nje, ima ta oseba psihozo, demenco, depresijo ... vse to vpliva na naše načrtovanje aktivnosti podpore konkretnemu uporabniku. Zanj je pomembno, je dodala, "da ima vpliv nad drobnimi izbirami v življenju." In kako ustrezno domače okolje podpira čim večje samostojnost starejšega človeka? "Pri starejših ljudeh je obolevnost za demenco zelo visoka. In v zgodnjem stadiju demence se človek veliko bolje znajde v domačem okolju, kar vpliva na boljši potek bolezni v smislu njenega upočasnjevanja. Kvalitetno bivanje v domačem okolju upočasni potek bolezni tudi za 6 mesecev." V tem času lahko starejši z demenco in njegovi svojci usvojijo potrebne veščine za boljše spoprijemanje s to boleznijo, ki ima zaradi svoje razširjenosti značilnosti epidemije.

V nadaljevanju je dr. Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, spregovorila o tistem delu populacije starejših, ki potrebujejo nego in pomoč. oPozorila je na razliko med starostjo in onemoglostjo. "Starejši želimo umreti v domačem okolju. Ali bodo svojci umirajočih zdržali?" Program "Starejši za starejše" z vključenimi prostovoljci pomaga ravno pri tem.

V zaključnem delu usposabljanja nas je navdušil dr. Jože Ramovš, ki je podal shematičen prikaz oblik dolgotrajne oskrbe ter opozoril na demografsko krizo, ki bo veliko hujša, kot je finančna kriza. "Kriza v grškem jeziku pomeni križišče. Križišče v boljši razvoj ali v propad. Stiska je največja energija, naša odločitev pa je, v katero smer jo bomo uporabili," je slikovito ponazoril dogajanje, ki se nam obeta v 30. letih 21. stoletja: takrat bo delež populacije, starejše od 65 let, 40 %. "Če je bilo 20. stoletje stoletje otroka, je 21. stoletje doba starejših. Naša naloga je, da se na to pripravimo: ena od priložnosti demografskega izziva je razvoj medgeneracijske, sodobne solidarnosti."

Usposabljanje Dolgotrajna oskrba starejših smo zokrožili z željo po medsebojnem sodelovanju in dopolnjevanju na tem področju tudi v bodoče.

 

Maja Žagar, Vključen.si

Foto: Andraž Ajdič, Vključen.si

 

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943