• socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

Vključen.si sprašuje: Jernej Štromajer, Socialni inkubator

Socialni inkubator - Zavod za raziskovanje in razvoj socialnih inovacij skrbi za promocijo socialnega podjetništva in razvoj podjetniških idej ter z usposabljanjem in izobraževanjem mladih podjetnikov predstavlja dodatno priložnost za njihovo ekonomsko participacijo. Socialni inkubator spodbuja razvoj zadružništva in s tem povezano trajnostno rast, ekonomsko vzdržnost, demokratično zastopanje ter bolj pravično in enakopravno udeleženost v podjetju.

Ali je potencial socialnega podjetništva dovolj prepoznan?

Socialno podjetništvo je v porastu. Žal pa še ni dovolj prepoznano. Prav tako se pri nas ponovno razvija zadružništvo, ki se je pri nas že razvijalo tako po Krekovem modelu zadrug kot Kardeljevem modelu samoupravljanja. V gospodarskem razvoju nismo gradili na teh osnovah, ki so v praksi dobro delovale, ampak smo sledili tokovom neoliberalizma. V času gospodarske krize postajajo modeli zadružništva in s tem socialno podjetništvo spet aktualni.

 

Izraz socialno podjetništvo je neposrečen prevod, saj asociira na podjetništvo samo za ranljive skupine, ki pa so le del ciljnih skupin. Socialno podjetništvo izhaja iz angleškega izraza »social enterprise«, kar pomeni družbeno odgovorno podjetje, ki spodbuja razvoj novih produktov in govori tudi o družbeni odgovornosti potrošnika in podjetij.
Pri nas imamo kar nekaj primerov dobrih praks, kot je npr. Zavod Karo s projektom Karocikel o ponovni uporabi starih koles, kakor tudi mnoga druga podjetja, ki npr. združujejo skupine potrošnikov in kmetov v prodajo oz. nakup lokalno pridelane hrane.

Kako država podpira socialno podjetništvo? S čim bi podprla družbeno odgovorno podjetništvo?

Država sodeluje s sredstvi z razpisov, ter normativno ureditvijo področja. Želimo si boljšega upravljanja s subjekti in več sredstev za področje, osebno pa bi želel tudi možnosti za preoblikovanje gospodarskih družb v delavske zadruge npr. preko poroštvenega sklada.

Ali je socialno podjetništvo lahko priložnost za prve iskalce zaposlitve in druge mlade, ki predstavljajo pomemben delež med brezposelnimi?

Ja, je lahko priložnost za mlade s podjetniško idejo, ki si na ta način ustvarijo delovno mesto. Pomembna je ideja, vizija in začetni kapital.

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943