• 2020 40 dni brez alkohola
  • 2020 sticisce link 2 970x200
  • socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

[prejeli smo] Opusti kajenje

V času pandemije so kadilci še posebej izpostavljeni okužbi s COVID-19, saj je njihov imunski sistem bolj oslabljen. Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo zato organizira brezplačen inovativni program opuščanja kajenja v zaprti Facebook skupini „OPUSTI IN ZMAGAJ 4“.

2020 tobak Opusti in zmagaj 500px

FB kampanja “OPUSTI IN ZMAGAJ” je projekt, namenjen odvajanju od kajenja za večjo zaključeno skupino udeležencev. Vsi udeleženci kampanje bodo na isti dan pričeli z vodenim opuščanjem kajenja. Kampanjo bo v zaprti skupini koordiniral moderator, ki bo skrbel za spoštljivo komunikacijo, varoval podatke udeležencev ter skrbel za dvigovanje pozitivnega okolja, prijateljskega sodelovanja, spodbujanja, svetovanja ter komuniciranja s strokovnjaki.

Pri procesu opuščanja bodo sodelovali tudi strokovnjaki s področja opuščanja kajenja in zdravstveni delavci, ki bodo udeležencem na razpolago v procesu odvajanja. Celoten proces bo podprt z informacijami o škodljivosti rabe tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov ter strokovnimi gradivi. Udeležencem se bo nudila dodatna pomoč pri odvajanju ter bodo imeli na razpolago brezplačno telefonsko številko za odvajanje.

Postopek registracije:
Registracija se opravi preko spletnega obrazca ali preko povezave na FB strani Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo. Registracija je brezplačna.
Vsak prijavljen bo v roku enega dne prejel potrditveni e-mail s povabilom v zaprto skupino na Facebook-u, kjer bo potekalo skupinsko odvajanje od kajenja.

Facebook kampanja “OPUSTI IN ZMAGAJ” bo potekala v dveh fazah. Prva faza “Priprava na opuščanje kajenja” se bo pričela 31.3.2020 z zbiranjem prijav preko spletnega obrazca, ki je dostopen tukaj. Druga faza “Skupinsko opuščanje kajenja” se bo pričela 9.4.2020 in bo trajala predvidoma 1 mesec, po potrebi tudi dlje.

Strokovna podpora:
Skupini bo na voljo strokovno osebje, ki se bo osredotočalo na iskanje vzrokov, ki pripeljejo do tega, da ljudje sploh začnejo kaditi ter nudijo celostno pomoč – psihično, čustveno in duhovno podporo v procesu odvajanja. Njihova vloga je pomembna iz vidika, da razložijo vse faze, ki se odvijejo v človeku, ko se odloči za prenehanje kajenja, kako deluje človeški um, kadar smo »v odvisnosti«, kako lahko najbolj kritične točke odvajanja preživijo ter jih tudi motivirajo za nadaljevanja postopka odvajanja.

Prijavite se lahko do nedelje, 12.4.2020.

***

Program podpira Ministrstvo za zdravje RS. 

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943